×

Будьмо свідомими! Бережімо електроенергію!

Внаслідок постійних атак росії по об'єктах енергетичної інфраструктури влада закликає українців максимально економити електроенергію і якомога раціональніше користуватися приладами.
1. Ідучи, гасіть світло
Настільки банальна звичка вимикати світло щоразу, коли ви надовго залишаєте приміщення, дозволяє економити електроенергію. 
2. Намагайтеся користуватися більш економічними приладами
Побутової техніки, як правило, присвоюється клас енергоефективності. З його допомогою можна зрозуміти наскільки економно той чи інший прилад у побуті витрачає електроенергію і скільки кіловат споживає.

Існує 7 основних та 2 додаткових класи енергоефективності: А++, А+, A, B, C, D, E, F, G. Кожен позначається кольором від зеленого до червоного, де група А – найекономічніша, а G – найзатратніша з витрат енергії. Отже, якщо хочете максимально заощадити електрику, купуйте техніку класу А++, А+, A, максимум B.

Крім того, щоб уникнути перевантаження енергетичної системи, слід дозувати одночасне підключення приладів і по можливості не користуватися всім відразу.

У середньому споживання електроенергії побутовою технікою виглядає так:

телевізор споживає 0,1-0,4 кВт;
холодильник - 0,3-0,6 кВт;
комп'ютер – 0,4-0,8 кВт;
дрібна техніка типу фена, праски, пилососа - від 0,5 до 15 кВт;
мікрохвильова піч, електрочайник – 1,5-2 кВт;
пральна машина – 2-2,5 кВт;
кондиціонер, бойлер, калорифери, обігрівачі, конвектори тягнуть до 3 кВт;
електроплити споживають найбільше – 4-8 кВт.
3. Користуйтеся технікою у правильний час
У критичних ситуаціях дуже важливо обмежити споживання електрики в пікове навантаження - час, коли більшість людей знаходяться вдома і одночасно користуються електричними приладами. Піковий годинник спостерігається вранці з 6:00 до 9:00 та ввечері з 17:00 до 23:00. У ці проміжки бажано не прати, не приймати гарячу ванну, не включати електрообігрівачі та інше. На зображенні від Укренерго показаний оптимальний графік економного та раціонального використання електроенергії.
4. Де можна – вмикайте енергозберігаючі налаштування
Більшість сучасних моделей телевізорів оснащено режимом економії. Якщо його активувати, за рік можна додатково зберегти до 135 кВт/год електроенергії. Як правило, він включається за допомогою пульта через налаштування меню Home - "Екран" - "Економія електроенергії".
Щодо комп'ютерної техніки, то тут складно розрахувати клас енергоефективності. Але сучасні ПК також можуть похвалитися наявністю енергозберігаючого режиму. Тому якщо ви не знали і досі не включили його на своєму комп'ютері або ноутбуці, обов'язково перевіряйте ще раз і зробіть. Це дозволить наполовину зберегти електричну енергію під час роботи цих пристроїв.
Дивіться відео  про те, як увімкнути економний режим на ноутбуці
5. Запрограмуйте телевізор на вимкнення

Якщо ви любите засипати під телевізор, встановлюйте таймер автоматичного вимкнення. Так техніка не працюватиме всю ніч і наганятиме електроенергію. Як правило, опція знаходиться в налаштуваннях у розділі "Час".
6. Виймайте прилади з розеток

Зарядивши телефон, ноутбук чи повербанк, виймайте зарядні пристрої з розетки. Навіть включена без діла зарядка споживає енергію. Нехай не так багато (близько 3 кВт на рік), але якщо їх кілька у квартирі, і гаджети заряджаються щодня, це призводить до непотрібних додаткових витрат. До того ж, такий включений вхолосту зарядний пристрій при перепадах напруги в мережі може спричинити пожежу. Це стосується будь-якого приладу, оскільки сліп-режим таїть у собі неочевидне для багатьох енергоспоживання.
7. Принтери та копіювальна техніка
Якщо ваш «ксерокс» не використовується, але постійно стоїть увімкненим, то за рік це призведе до зайвої «накрученої» 1000 кВт/год енергії. Первинне включення також потребує великих енерговитрат, тому вмикайте техніку лише тоді, коли потрібно відксерити або роздрукувати багато сторінок матеріалу, та вчасно відключайте її від мережі. На підприємствах, де використовують копіювальну техніку такі прості правила допоможуть добре економити електроенергію.
8. Очищайте пилосос після кожного прибирання
Щоб пилосос споживав менше електрики, вчасно очищайте бак або замінюйте фільтри та пилозбірники. А коли треба заощаджувати, то іноді можна обійтися старим добрим способом – віником.
9. Способи економити на приготуванні їжі
Незалежно від того, на якій електричній плиті ви готуєте - стаціонарної або настільної, зі склокерамікою або чавунними конфорками, - стежте за тим, щоб діаметр дна посуду відповідав діаметру конфорки. Вважається, що дно має закривати робочу площу щонайменше, ніж 70%.
Так можна зберегти витрати енергії на 5-10%. Краще, щоб посуд був з подвійним або потрійним дном. Завдяки цьому в ній акумулюється більше тепла і конфорку можна сміливо вимикати за 10-15 хвилин до готовності страви. Воно "дійде" під кришкою без додаткового підігріву. До речі, коли накриваєте блюдо кришкою під час варіння чи гасіння, процес приготування пришвидшується на 20-30%, причому на стільки зменшиться і витрата електроенергії.
Хороша альтернатива електроплиті – мультиварка. Ви не тільки значно зменшите цифру на лічильнику електроенергії, а й заощадите час приготування страв.
Крім того, сучасні машинки добре справляються зі складними плямами навіть у 30-градусній воді, тоді як її підігрів на 10-20 градусів "пожирає" колосальний обсяг енергії.
10. Правила економії електроенергії під час прання
Найбільш енергоефективне завантаження пральної машини – те, що прописане в інструкції з експлуатації. За кожного недозавантаження йде перевитрата електроенергії до 15%. Неправильний вибір програми прання також призводить до того, що близько третини енергії витрачається марно.
11. Вчимося економити на бойлері
Незалежно від того, яким водонагрівачем ви користуєтеся в побуті – накопичувальним або проточним, цей девайс споживає чимало електричної енергії. Але навіть під час експлуатації бойлера є способи заощадити електроенергію:
- відрегулюйте температуру нагріву води без шкоди для комфорту. Оптимальна, як правило, буває нижчою за максимальну: не 75°С, а близько 50-55°С.
- намагайтеся користуватися бойлером так, щоб нагріта вода використовувалася повністю. Інакше вона просто марно остигає, і бойлеру доводиться повторно автоматично вмикатися, щоб підтримувати потрібний температурний режим. Щоб бойлер не працював вхолосту, важливо правильно вибрати його об'єм. У середньому сім'ї з 3 осіб оптимально користуватися водонагрівачем на 50-60 літрів, з 4-х - на 70-80 літрів.
12. Як заощаджувати з кондиціонером
Не забувайте закривати вікна та двері, коли кондиціонер працює, щоб він охолоджував чи обігрівав саме те приміщення, яке потрібне, а не вулицю чи сусідні кімнати. До речі, потребу у використанні обігрівачів можна знизити, якщо завчасно подбає про утеплення стін та встановлення металопластикових вікон.
13. Правильне місце та розморожування холодильника
Тільки уявіть, що неправильне розташування холодильника на кухні може призвести до зростання споживаної електричної енергії приблизно вдвічі. Не ставте холодильник поруч із плитою та навпроти вікна, якщо це сонячна сторона. Іншими словами, температура там, де стоїть холодильник, по можливості має бути якомога нижчою.
З метою економії також не рекомендується ставити в нього гарячі та теплі страви, важливо вчасно розморожувати морозильну камеру, оскільки шари льоду уповільнюють процес заморожування, і витирати теплообмінник, що розташований зі зворотного боку холодильника.
14. Правильно користуйтесь електрочайником
Своєчасно очищайте електрочайник від накипу. Відкладення солей, накопичених на внутрішніх стінках приладу, сприяє зниженню ефективності роботи нагрівального елемента, через що девайс споживає більше електроенергії.

І ще заощадити на електричній енергії можна, якщо кип'ятити воду в чайнику рівно стільки, скільки потрібно на чашку. Якщо збираєтеся пити чай чи каву одні – то одну, якщо удвох – то дві і т.д.
15. Економія електрики на освітлювальних приладах
Замініть у побуті лампи розжарювання на енергозберігаючі, наприклад, люмінесцентні з низьким вмістом ртуті або світлодіодні. За рахунок цього енергоспоживання скоротиться у 5 та 8 разів відповідно в порівнянні зі звичайними лампочками.

Окрім малої енергоємності, серед переваг світлодіодних ламп – велика міцність та довговічність, тому, незважаючи на високу ціну, ці освітлювальні прилади повністю себе виправдовують. До того ж, спостерігається тенденція до їх здешевлення.
Використовуйте не одну люстру, а кілька точкових енергозберігаючих світильників, які будуть рівномірно освітлювати кімнату.

І ще один лайфхак - частіше витирайте лампочки. Пил поглинає до 20% світла, що випромінюється. Те саме стосується плафонів освітлювальних приладів.

Leave a Reply